Ce este certificatul energetic?

 

Conform Legii nr.372/2005, Certificatul Energetic al Cladirii (denumirea completa fiind Certificat de Performanta Energetica) este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri.

Certificatul Energetic cuprinde valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice în vigoare, care permit clientilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Certificatul Energetic este insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin îmbunatatirea performantei energetice a cladirii.

Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.

 

Performanta energetica a cladirii se determina conform unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza tinand cont de mai multi factori externi si interni ai cladirii:

  • izolatia termica;
  • caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor;
  • expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate;
  • sursele proprii de producere a energiei;
  • proiectarea si amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori;
  • climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie;

In functie de energia consumata pentru incalzire, climatizare, iluminat cladirea primeste un indicativ de la A la G.

A reprezinta un consum redus de energie, iar G un consum mare de energie.

 

 

coman alfred

 

 

 

 

Galerie foto - certificat energetic