Certificat energetic

Dupa cum va spuneam si in alte articole, obtinerea unui certificat energetic a devenit obligatorie prin lege.

Aceasta lege este foarte utila pentru orice potential cumparator/chirias al unui imobil, deoarece prin intermediul acestui certificat putem afla cu exactitate consumul energetic al cladirii , respectiv al apartamentului ce urmeaza a fi cumparat/inchiriat.

Legea despre care faceam referire anterior, a fost publicata in Monitorul Oficial in anul 2013, mai exact pe data de 20 mai si mentioneaza ca orice proprietar are obligatia sa prezinte potentialului cumparator/chirias o copie dupa certificatul energetic. In cazul in care se trece la semnarea unui contract, proprietarul va inmana cumparatorului certificatul energetic in original. Aceasta lege vizeaza aducerea la cunostinta potentialului cumparator consumul energetic exact si cheltuielile pe care le va suporta ulterior cu consumul energetic in respectivul imobil. Haideti sa vedem ce trebuie sa contina un certificat energetic!

Orice cladire va fi certificata cu o nota de performanta energetica si va avea specificat consumul anual de energie raportat la:

  • Apa calda de consum;
  • Climatizare;
  • Incalzire;
  • Iluminat artificial;
  • Ventilare mecanica.

 

Cu intentia de a reduce costurile energetice si de a imbunatati performanta energetica a cladirii, certificatul trebuie sa contina si recomandari pentru potentialul cumparator. Aceste recomandari sunt prezentate sub forma de solutii la problemele existente si se refera la anveloparea cladirii, izolarea termica, solutii cu privire la instalatiile de ventilatie si instalatiile de apa.

Durata de valabilitate a unui certificat energetic este de 10 ani.

 

 

coman alfred

 

 

 

 

Galerie foto - certificat energetic